
 
 

Official responses to questions supersede original competition statements as well as any 

earlier question responses where there is contradiction.  The questions are numbered 

sequentially as responded to, where Answer 1 is the earliest response. 

 

Information about the ASME E-Fests can be found at: https://efests.asme.org/  

 

Questions about the 2022 ASME SDC will only be accepted until February 1st. The final 

version of the Q&A will be posted by mid-February. 

Update December 28, 2021 

Question 21:  

1. Can a non-engineering student(physics) join my team and contribute, and if so do I have 

to register them as a participant? 

2. Can you use predesigned parts or does 100% of the robot need to be built from scratch?  

 

Answer 21:  

1. Yes, they just must join ASME and register for the competition. 

2. Your team may either use pre-fabricated components or may build from scratch. 

 

Question 20:  

Can we design the water unloading container any way we would like?  We would like to use 

this container to help with return or be used to “catch” the vehicle (and therefore it would 

have a certain geometry and some robotic parts). 

Answer 20:  

The only function of the water unloading container is to assist in the collection and 

measurement of the water that is transported.  It may not serve any other function in the 

competition, including helping with starting or stopping the device. 

 

Question 19:  

When unloading the water, can part of the vehicle be simultaneously in the loading and 

unloading area?  

Answer 19:  

No, see Question 7.1. Devices must be filled with water when within the Loading area, and 

water must be removed when the device is within the Unloading area.  Components may not 

span the playing surface between the two areas during either water loading or unloading.  

 

https://efests.asme.org/


Question 18:  

Are we able to load the water into a separate structure bigger than our 50cmX50cmX50cm 

constraint, which will then provide a mechanical force to our device which will charge it up 

(this would be a tension force applied to our device from this structure)?  Or do these 

tension forces all need to be in the size constraints?   

Answer 18:  

Your device must fit in the original 50 cm cube sizing container; however, water collection 

systems may expand under device power during operation (Question 5.1), or due to the 

filling of water (Question 9.2).  You may use the potential energy of the loaded water in 

either the original or an expanded container to propel your device to the unloading area 

however you wish.  Be sure to review and comply with Rule #5 regarding initial stored 

energy. 

 

Update November 10, 2021 

Question 17:  

1. In regards to expanding questions 2.1 about the terrain, are we allowed a track or rail 

system inside the 3*3 zone that the vehicle wheels can be placed on? 

2. Since we are allowed to charge a battery with the water, can we use that battery to 

power a motor to move the car forward.   

Answer 17:  

1. No. 

2. Yes. 

 

Question 16:  

When unloading and/or loading, does the entire robot need to be in the unloading 

and/or loading zones or can only part of it be in it? 

 Answer 16:  

The device may not be touching the ground outside the Loading or Unloading Areas 

while adding/removing water. 

 

Question 15:  

Is it necessary to store the same water that is being used for propelling the vehicle?  

Answer 15:  

The water you transport to the Unloading Area does not have to be stored after 

measurement, or reused. 

 

Question 14:  

If we have a small tank in our device with stored water to use it to run the robot. Do we 

fill this tank by member's hand in the loading area and pour water from this small tank in 

the Unloading area? 

Answer 14: 

Water can be loaded manually and unloaded manually, see Question and Answer 1.2. 



 

Question 13:  

1. Does the robot have to fit inside the starting zone entirely or is overhanging outside the 

starting zone permitted? 

2. Is a control function to expand the robot permitted to count as touching the bonus target 

zone? 

3. Are springs allowed to be preloaded to prevent the robot from moving? They will return 

to the same state and there will be no way to harness the potential energy they do 

initially contain. 

4. Is it required that the robot is able to be controlled remotely? 

Answer 13:  

1. Your device must fit inside initial sizing box, and if it expands, it must do so under its own 

power.  Your device may not touch the ground outside the starting zone until it is going 

to the water unloading area, but may overhang the starting zone boundaries. 

2. See Answer 10.2.  A component of your device that contacts the ground during regular 

operation must touch within the Bonus Target area to count – not an extended arm. 

3. Preloaded energy components are allowed as long as they finish the competition in the 

same energy state as they start. 

4. To receive points for any water transported, a team may not manually touch their device 

after it has left the Loading Area and before it reaches the Unloading Area.  How a team 

chooses to achieve this requirement is a design decision.  

 

 

Update October 20, 2021 

Question 12:  

We are using the fact that water is very heavy as a means of propulsion.  We plan on 

creating a spherical robot, in which the water reservoir is offset from the center of the 

sphere.  This offset of the water will cause a rotation of the sphere and therefore be the 

means of propulsion.  Two planes inside the sphere will position the water in a certain 

location to allow the rolling process to occur.  These planes will be driven by motors, 

however will NOT propel the vehicle in any way, just reposition the location of the water 

reservoir inside the sphere.  Are we able to have the motors and respective electronics 

components controlling this readjustment inside the sphere be fully charged at the start 

of the competition, as they are not propelling the vehicle directly?   

Answer 12:  

You cannot add electrical energy (motors) within the propulsion system.  If you are using 

a motor to move a compartment within your system that is filled with water, then that is 

adding potential energy to your system and is not permitted. 

 

Question 11:  

Clarification regarding SDC Q&A Forum Question 8.2. Can we spend some of the 

allotted fifteen minutes in the loading zone passing flowing water through our robot to 



charge something before we fill our transport container and does the water that we pass 

through to be charged have to be transported or can we pass it through and pour it out in 

a different bucket. 

Answer 11:  

You can use water to “charge something” and all water does not have to be transported 

to the Unloading Area.  However, water must be added manually, you cannot flow 

pressurized water through your system, it must be poured manually.  (see questions 4 

and 1)  

 

Question 10:  

1. Are we able to use heated water?  

2. Can we get more clarification on the target bonuses: What does it mean by any part of 

the device needs to pass over? 

3. Are there specific sizes for the water bins between active and passive (in use vs not in 

use)? 

Answer 10:  

1. No. 

2. If any part of your device (presume it would be a wheel) touches the floor within the 

taped area of the Target Area that will be counted. 

3. No. 

 

Question 9:  

1. How high can the water be poured into the machine from? Can we pour it from above the 

constrained size? 

2. Can the device expand to larger than the constrained size if it is collapsible and 

expandable by the water deploying method? 

3. Are there any limitations on the type of water collection container that is in the unload 

area? 

4. Are there any limitations on the battery that can be used for steering and water 

deployment? 

Answer 9:  

1. Any height, as long as it is done manually. (see question 1) 

2. Yes. 

3. You can have a water collection container(s) and also a separate container that is used 

to measure the water volume.  You may manually place, move and pour water from the 

collection to the measurement containers.  (see question 10) 

4. You control system battery for steering can have any battery you wish.  Please be more 

specific what you mean about “water deployment.”  Water can be poured into the device 

and removed from the device manually.  If you wish to have a remotely controlled valve 

that can be done with an electrical device, using the control system battery. 

 

 



Update October 6, 2021 

Question 8:  

1. When filling our robot, are there limitations on how we can pour the water? Can we 

design an extended funnel to pour into our robot reservoir, and if we can, would we be 

limited to fitting the funnel within the rigid box with the robot? 

2. While filling the robot, can we have an open valve that allows us to manually cycle water 

through our system while “charging” it up, before closing off the valve to hold water for 

transport? 

3. How much of the robot needs to pass over the bonus areas to gain the bonus multiplier? 

4. The competition rules state that no initial energy can be stored. If we use batteries, 

would they need to be fully discharged before the competition or can we implement 

some programming that sets the initial charge as effectively “empty”, shutting the robot 

off if it reaches that level? We ask because fully discharging a battery ruins the battery, 

which would be very wasteful. 

Answer 8:  

1. See Answer 1.1.  Only your device must fit within the rigid sizing box; external pouring or 

collecting systems do not have to fit in the box. 

2. Yes. 

3. If any portion of your device touches the ground within the Bonus Area that will count for 

the bonus points.  It must be clear on the video that you record of your run. 

4. See Answers 1.3 and 2.2.  

 

 

Question 7:  

1. Does the vehicle need to be completely inside the loading and unloading area to 

fill/empty? 

2. Does the unloading tank need to stay within the unloading area, or can it be removed? 

3. Can we have a barrier that blocks the “outside” of the play area?  If so, what materials 

are acceptable? 

4. Can the robot extend outside the Loading Area while the wheels are still inside the 

Loading Area. 

Answer 7:  

1. Yes.  The device must not touch the ground outside the marked Loading and Unloading 

Areas. 

2. The system for collecting and measuring water does not have to stay within the 

Unloading Area 

3. Yes, if you wish.  There is no explicit penalty for leaving the 3m x 3m playing area, if you 

wish to provide a barrier that is allowed.  Any materials you wish are allowable. 

4. Yes, see answer 7.1 above.  

 

 

Question 6:  



1. Does the battery have to be charged from the potential energy of the water at the start of 

the run, or can it have an initial full charge? 

2. Are we allowed to pressurize the water in anyway? 

3. Are we allowed to use the water in a hydraulics system as a source of actuation? 

4. Are we able to modify the water in any way?  For example, could our robot mix 

electrolytes into it? 

5. Are we allowed to change the state of the water (create steam)? 

Answer 6:   

1. See Answer 1.3. Any battery used to propel the device must start fully discharged.  

Batteries used for device control can be fully charged at the start of the run. 

2. See Answer 1.2.  Only unpressurized water may be manually added.  You may 

pressurize water within your device, but this must be done using the device power if it is 

being used to propel your device. 

3. See 2 above. 

4. No. 

5. Only if this is done using the water power of the vehicle, not external electrical power. 

 

Question 5:  

1. Can frame parameter be exceeded during trip? 

2. Is there a limit to how high we can dump water from? 

3. Can the water be hot/ can it be ice or dry ice? 

4. Can the robot be altered in the loading zone? 

5. Can we extend the robot to get into the target zone? 

6. Does our entire robot have to be in the loading and unloading zone during those 

periods? 

7. Can we hit the target zone on the trip back? 

Answer 5:   

1. Devices must fit within the sizing box, and within the loading and unloading areas.  They 

may expand under their own power during the runs. 

2. No. See Answer 1.2. 

3. Added water must be room temperature liquid. 

4. Only if it is done by the device power, not manually by a team member. 

5. To earn the bonus points for the Bonus Target Area, a portion of your device must touch 

the ground within the Bonus Area, you may not extend an arm to get to the target zone. 

6. Yes, it must not touch the ground outside of these areas. 

7. Yes you can enter the Bonus Target Zone either on the way to the Unloading Area, or on 

the way back if you are using water power to make the return trip. 

 

Question 4:  

Is all of the water that is poured into the device required to be transported to the water 

unloading area? Can water that is poured end up outside of the device? Can water be 

poured outside of the device? 

Answer 4:  



No. You can add excess water in the Loading Area that is not transported to the Unloading 

Area.  This can be done in any way you wish as long as you satisfy Answer 1.1. 

 

Question 3:  

When the water propelled vehicle returns to the water loading area, are we allowed to pick 

up the vehicle, or reorient the vehicle?  

Answer 3:   

Yes. 

 

 

Question 2:  

1. Does the demonstration field have to be anything specific, are we allowed to choose 

any type of field like concrete, grass, wood floor, etc.? 

2. Is the vehicle allowed to use the poured water to power a rechargeable battery, which 

can then be used to power motors, etc.? Or is it strictly to power a mechanical system? 

3. To remotely return the vehicle back to the starting position, are we allowed to store 

some of the water we previously poured and use it to make the trip back? Or do we 

have to release all our water at the unloading area, then remotely move it back without 

any water??  

Answer 2:  

1. Yes. 

2. Yes, see Answer 1.3. 

3. Yes.  If you chose to earn the return bonus, you can use some of the water to make this 

trip.  Only the water you release in the Unloading/Measuring area counts towards your 

water total. 

 

 

 

Question 1:  

1. Are we able to construct a stand or fixture to allow for consistent pouring of water 

between runs? 

2. Rule #23 states that the water can be manually or remotely removed from the device 

into the collection container as long as the device is not shifted or lifted during the 

process. Does this mean that we are able to remove the water via siphon or pump or 

other similar mechanical methods of removal? 

3. Rule #5 states that there can be no initially stored energy of any kind, including 

electrical energy. Are we allowed to use rechargeable batteries as part of our drive 

system, and, if so, how should we show that the battery is discharged at the beginning 

of the run? 

Answer 1:   

1. Yes, as long as you manually pour water into whatever fixture you create.  It is not 

allowed to provide water under pressure into your device, it must be poured into your 

device by a team member. 
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2. No, water must gravity drain from your device; you may create a collection container that 

facilitates this draining, and then pour the collected water into your measuring container 

manually. 

3. Yes, but the battery must be fully drained at the start of your 15-minute run.  Teams with 

battery systems will be required to prove that there is no charge in any batteries used to 

propel the system.  (Electric power is permitted for all control operations.  Batteries for 

this function are allowed.) 


